15 Лют 2019
2942

Сюжет «33 каналу» 15.02.2019

Якісне електропостачання – навіть у віддалені села

 

 

Наталія Петрівна проживає у хаті своїх батьків в селі Нафтулівка Хмельницького району. Цьому помешканню — вже понад 60 років, і, звісно, на час забудови до сучасних темпів життя воно пристосоване не було. Оселя розташована у більш ніж кілометровій відстані від центральної підстанції, тож напруга струму, що доходив до помешкання, була, м’яко кажучи, слабкою.

А про те, аби працювало кілька приборів у одній хаті чи навіть у кількох сусідніх — і не мріяли. Якось навіть горіла мікрохвильова піч…

Зі своєю бідою зверталася і до місцевої влади, а згодом і напряму до Хмельницького РЕМ. І результат не змусив себе довго чекати: буквально кілька днів тому з’явилася нова розвантажувальна підстанція.

Директор Хмельницького РЕМ розповідає: старі підстанції уже відслужили більше 20 років. І їх таки було не достатньо, адже нехай село — хоч і не надто велике, але протяжне. Тому електроенергія, сказати б, «губилася».

Окрім того, свого часу підстанції були розраховані на інше навантаження. А сучасне життя важко уявити без електрики: холодильники, пральні машини, комп’ютери, мікрохвильовки, електрочайники — всього і не перелічити.

Загалом до неї буде приєднано близько 70 споживачів. Також після цього поступово проводитимуть і поточну модернізацію ліній електропередачі.

А пані Надія не може натішитись, адже тепер спокійно зможе потішити онука її фірмовими пиріжками, рулетами та тортом.

Зазначимо, що Нафтулівка та ще 10 сіл входять до Гвардійської об’єднаної територіальної громади. Вищезгадане поселення найменше, але й там активно проводять роботи, аби забезпечити споживачів якісною електроенергією на рівні із містами. Це підтверджують і представники влади.

Зокрема, протяжність вуличного освітлення — більше 4 кілометрів, а це близько 60 ліхтарів. У цьому куточку на рік нинішній теж доволі амбітні плани.

Планами та здобутками діляться і представники Хмельницького РЕМ. Загалом встановлення уже згаданих підстанцій активно розпочали ще в минулому році. На теренах району уже з’явилося 3 трансформаторних підстанції.

Роботи з удосконалення системи електропостачання в районі не припиняються ні на день та включають в себе широкий спектр послуг. До прикладу, одну з бригад району електромереж ми застали в Олешині, де вона проводила встановлення приладу обліку електроенергії за зверненням споживача. Вкотре переконалися: жодна заява не залишається без уваги.

Бригада проводить 2-3 приєднання на день, але через певні складності одне може розтягнутися навіть на 2 дні, якщо потрібне додаткове прокладання електричної мережі.

Інколи через несприятливі погодні умови та зношеність деяких відрізків електромереж може відбуватися тимчасове відключення електропостачання в окремих мешканців Хмельницького району. Представники Хмельницького РЕМ та АТ «Хмельницькобленерго» приносять свої вибачення та обіцяють: уже незабаром усі незручності будуть усунені.

Наверх