31 Бер 2023
849

Не провокуйте пожежі у природних екосистемах, бережіть довкілля!

Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. Причиною 90% пожеж в природних екосистемах є діяльність людини. З настанням теплої погоди люди почали частіше відвідувати власні дачні масиви, почастішали походи до лісу. Але через нехтування правилами пожежної безпеки, через необережність людей саме на відкритих територіях власних домоволодінь, у лісових масивах та степових зонах нерідко виникають пожежі.

Причинами численних пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

АТ «Хмельницькобленерго» звертається до всіх працівників Товариства та споживачів електроенергії області із застереженням:

Шановні громадяни!

  • Перебуваючи за містом, господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях, не спалюйте суху рослинність, не розкладайте багаття у лісах, на торфовищах, утримайтеся від куріння чи користування відкритим вогнем у зазначених місцях!

  • Пам’ятайте, що за сухої погоди спричинити пожежі в екосистемах здатен навіть непогашений сірник або недопалок, залишений на сухій трав’янистій підстилці!

  • Не забувайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню!

  • Випалювання сухої рослинності завжди пов’язане з ризиками поширення вогню на розташовані поруч будівлі, трансформаторні підстанції, лісові насадження та торфовища. Таким чином державі завдаються значні матеріальні та екологічні збитки, а продукти горіння небезпечні для людського здоров’я!

  • Якщо ж ви помітили пожежу, що починається (наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого кимось багаття), спробуйте загасити його самі, засипаючи піском чи заливаючи водою. Іноді досить просто затоптати полум’я (правда, треба почекати і переконатися, що трава або підстилка вже не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову)!

  • Якщо ж впоратися самотужки неможливо або пожежа вже набула значних розмірів, негайно телефонуйте за номером «101»!

  • Пам’ятайте, що за несанкціоноване випалювання сухої рослинності законодавством України передбачена адміністративна відповідальність!

  • Закликаємо громадян об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності. Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за телефоном «102»!

Спільними зусиллями збережімо природу!

Департамент цивільного захисту, пожежної безпеки та екології  АТ «Хмельницькобленерго»

Наверх