19 Вер 2022
886

Не варто боятися гучних заголовків, просто розсудливо використовуйте електроприлади!

Шановні споживачі!

Нещодавно одне із інформаційних видань Хмельницького виклало гучні заголовки щодо катастрофічної ситуації із внутрішньобудинковими електромережами. Але якщо уважно прочитати матеріал, то стає зрозумілим, що заголовок нічого не вартий. Суть полягає у іншому. Тож давайте покроково розберемося.

1. Внутрішньобудинкові мережі старі та зношені у більшості будівель?

Так, у будинках «старого» житлового фонду вони з високою долею ймовірності досить старі. Їх потужність обмежена.

2. Внутрішньобудинкові мережі потребують термінової заміни?

Ні, це не реально зробити масово. Звичайно, при проведенні ремонту варто звертати увагу і на заміну проводки. Але ж здійснити таку заміну в один день по всім об’єктам – не можливо.

Проте, якщо наразі споживачі електроенергії, ОСББ або ж домоуправляючі компанії мають змогу організувати огляд внутрішньобудинкових мереж, поремонтувати або замінити їх – це правильний та розумний крок.

3. Відповідальність за внутрішньобудинкові мережі покладена на оператора системи розподілу АТ «Хмельницькобленерго»?

Ні, внутрішньобудинкові мережі обслуговують ОСББ та домоуправляючі компанії. За  технічний стан несуть відповідальність власники внутрішньобудинкових мереж та квартир.

4. Як можна дізнатися чи проводка витримає навантаження у зимовий час?

Варто зробити обстеження та заміри із залученням фахівців.

5. Споживачі не зможуть використовувати обігрівачі у зимовий період?

Зможуть. Але потрібно підходити до питання розсудливо. Звичайно, якщо ввімкнути в двокімнатній квартирі обігрівач у кожній кімнаті, а потім ще й мікрохвильову піч та праску, то ситуація може вийти з під контролю і дійсно призвести до відключення або псування приладів та проводки. Але, якщо розсудливо підходити до питання, застосовувати принцип неодночасності, то нічого критичного не станеться. Тобто, на час використання мікрохвильової печі, праски чи духовки цілком можливо відімкнути обігрівач. При нагріванні розеток або спрацюванні автоматів необхідно звернутися до електрика ОСББ або домоуправляючої компанії.

Отже, панічні настрої жодним чином не допоможуть перемогти у війні і вистояти зиму. А ми мусимо це зробити!

Зберігаймо спокій, готуймося до зими і все обов’язково буде Україна!

Відділ зв’язків із громадськістю

Наверх