08 Лип 2024
752

Підсумкова стаття Форуму «Електричні мережі України 2024»

Виклики воєнного часу. Проекти ОСР Групи «УРМ». Підготовка до ОЗП 2024-25 рр. Електропостачання в умовах дефіциту.

IMG_6794

4 липня 2024 року за організації Energy Club відбулась спеціалізована виставка та форум «Електричні мережі України 2024».

Публікуємо ключові меседжі з виступів очільників державних ОСР Групи «УРМ».

IMG_6936Керівник ПАТ «Черкасиобленерго» Вадим ЯНЕНКО розповів про активну роботу компанії над впровадженням інтелектуальних цифрових систем диспетчерського керування в компанії. Це дасть можливість в перспективі оперативно виявляти та локалізувати аварійні ситуації та уникати масштабних перебоїв у постачанні електроенергії. До кінця 2026 року запланована повна телемеханізація підстанцій 35-150 кВ ПАТ «Черкасиобленерго».

Вадим Яненко також акцентував увагу на використанні наявних ресурсів енергетики та розвитку потужностей генерації електроенергії як альтернативних джерел енергії, так і традиційної енергетики на Черкащині. Під час дії військового стану залишається виконання програми ремонтів та технічного обслуговування мереж.

Для забезпечення надійного живлення обладнання та приміщень оперативно-диспетчерських служб ПАТ «Черкасиобленерго» має сім генераторів потужністю 52-68 кВт, які облаштовані у відокремлених структурних підрозділах, а також два генератори потужністю 5,8 кВт, які використовуються для виконання планових та аварійно-відновлювальних робіт.

IMG_7048

В'ячеслав КРАВЦОВ, очільник «Харківобленерго», яке вважається прифронтовим, окреслив стан справ в енергетиці регіону, про умови в яких харківські енергетики забезпечують електропостачання споживачів м. Харкова та Харківської області. Так, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну енергетики повернули світло 221 тисячі споживачів у 403 населених пунктах Харківської області.

Основними причинами, через які на сьогоднішній день ще залишаються знеструмленими 37,7 тисяч точок обліку є бойові дії, окупація та щільне мінування. По 16-ти об'єднаним територіальним громадам необхідно розмінувати 7200 км трас повітряних ліній електропередачі. Зараз на постійній основі працює 12 розрахунків саперів та 6 одиниць спеціальної техніки. На поточний час розміновано близько 2200 км", - повідомив В'ячеслав Кравцов.

Керівник розповів що в період військових дій до компанії надійшло обладнання, матеріалів та спецтехніки на загальну суму 946 млн. грн. «Нам було передано силові трансформатори, комірки, вимикачі, стаціонарні генератори, провід, екскаватори, автопідйомники, бурильно-кранові установки. Вся допомога з Фонду підтримки енергетики, Міністерства енергетики України, іноземних партнерів та благодійних організацій.

IMG_7036

В.о. генерального директора «Миколаївобленерго» Андрій КОЗАНЬ розповів про стан справ в компанії, яка працює на прифронтових територіях. На сьогодні орієнтовна вартість фінансування необхідного для повного відновлення енергетичних об’єктів АТ «Миколаївобленерго» складає понад 12 млрд. грн.

Він повідомив, що під час бойових дій, обстрілами пошкоджено понад 1000 об’єктів електричних мереж Товариства, частина з них була повністю зруйнована. На даний час через відсутність достатньої кількості ресурсів, відновлення проводяться за тимчасовими схемами, з використанням нетипових технічних рішень. Тому, здійснені на деокупованих територіях відновлювальні заходи, носять переважно «тимчасовий характер», а мережі потребують повноцінного ремонту та реконструкції.

За його словами, на сьогодні головна мета компанії – забезпечити належну реконструкцію пошкоджених електричних мереж Миколаєва та області у відповідності до сучасних стандартів в енергетичній галузі. Однак, Андрій Козань підкреслив, що зробити це «власними силами компанії неможливо».

Завдяки Фонду підтримки енергетики, який координується Міністерством енергетики України та в межах українсько-німецького енергетичного партнерства компанія отримала 9 повноприводних автовишок; сотні ізоляторів, вимикачів та пристроїв релейного захисту; десятки тон дизельного палива та інші матеріали та обладнання на загальну суму близько 150 млн. грн.

1

Очільник ПАТ «Запоріжжяобленерго» Андрій СТАСЕВСЬКИЙ, підкреслив на тому, що  «Запоріжжяобленерго» через окупацію понад 70% регіону, втратило доступ до обладнання та електромереж на тимчасово непідконтрольних територіях. Як наслідок – від 2022 року спостерігається зменшення обсягів розподілу електроенергії.

За його словами, фактичні обсяги розподілу електроенергії у 2022 році були на 46% нижчі за враховані у тарифі, за фактом 2023 року – менші на 61%. Приблизно такий самий розрив – у 61% - маємо і за підсумками першого півріччя поточного 2024 року.

В результаті протягом 2022 – першої половини 2024 року компанія вже втратила понад 5,8 млрд грн, необхідних для відновлення зруйнованих російськими окупантами електромереж, фінансування інших пріоритетних напрямків господарської та інвестиційної діяльності, - пояснив керівник ПАТ «Запоріжжяобленерго».

Серед інших чинників, що негативно впливають на фінансово-економічний стан компанії, Андрій Стасевський назвав - зростання заборгованості споживачів електроенергії на непідконтрольних територіях.

За його словами, якщо на початок 2022 року – до початку повномасштабного вторгнення – борг споживачів на територіях, що наразі є тимчасово окупованими, складав близько 5 млн грн, станом на  кінець першого півріччя 2024 року він становить вже понад 113 млн грн. Разом із коштами, втраченими внаслідок падіння обсягів розподілу – це величезний фінансовий тягар, через який наша компанія вже третій рік поспіль живе в режимі жорсткої економії, - наголосив Андрій СТАСЕВСЬКИЙ.

«Компанія потребує допомоги, у тому числі, на рівні інституційних рішень. Якщо говорити про конкретні кроки – це  можливість отримання кредитів на пільгових умовах, списання наявних фінансових санкцій та реструктуризація протермінованих податкових зобов’язань та вироблення компромісів між учасниками ринку щодо прострочених зобов’язань та накладення санкцій», - переконаний очільник «Запоріжжяоблленерго».

2

Про особливості управління відключеннями споживачів Тернопільщини під час збройної агресії росії проти України, дотримання оператором систем розподілу (ОСР) доведених лімітів НЕК «Укренерго» та наслідки таких відключень для АТ «Тернопільобленерго», - розповів у своєму виступі в. о. генерального директора АТ «Тернопільобленерго» Володимир ГУМЕН.

За його словами графіки вимкнень збалансовують енергосистему, однак вони ускладнюють ремонтну кампанію ОСР та впливають на її ефективність, - зазначив Володимир Гумен. Директор пояснив, що внаслідок частих комутацій обладнанням (увімкнення та вимкнення), яким можна подати електроенергію споживачам, трапляються випадки його пошкодження, як наслідок тривалість перерви може збільшуватись на час ремонту чи заміни цього обладнання.

Керівник резюмував, що енергетики і споживачі повинні об’єднати свої зусилля для допомоги енергосистемі країни, щоб в кінцевому результаті зберегти її, а в майбутньому збалансувати  енергосистему за рахунок розвитку децентралізованої генерації.

IMG_7066Олексій ФІЛІПЧУК, в.о. генерального директора АТ «Хмельницькобленерго» акцентував увагу на впровадженні інтелектуальних систем smart grid як в компанії, так і вцілому в Україні.

Серед заходів з впровадження інтелектуальних систем smart grid на Хмельниччині він відзначив впровадження компанією системної телемеханізації на електропідстанціях. Також одним з пріоритетних завдань є встановлення реклоузерів на рівні 10-20 кВ, з подальшою їх інтеграцією в автоматизовану систему моніторингу й управління електромережами (OMS – SCADA).

«В теперішніх реаліях систематичних обмежень споживання в Україні через дефіцит в об’єднаній енергосистемі впровадження інтелектуальних систем є вкрай важливими. Від них залежать швидкість відновлення розподілу електричної енергії при аварійних ситуаціях, показники надійності та рівень комфорту споживачів», - підкреслив Олексій Філіпчук.

Наверх