03 Жов 2024
346

Державні ОСР відпрацьовують дорожні карти взаємодопомоги

Під час робочого засідання, що відбулось 3 жовтня в Харкові, представники державних операторів системи розподілу (ОСР), які входять до АТ «Українські розподільні мережі», обговорили підготовку до осінньо-зимового періоду 2024-2025 років, формування резерву обладнання та можливість надання допомоги регіонам, енергетична інфраструктура яких піддається щоденним обстрілам.

В.о. генерального директора АТ «Хмельницькобленерго» Олексій ФІЛІПЧУК під час свого виступу наголосив: «Підготовка до ОЗП, оперативне поповнення обладнання, пального та матеріалів аварійного резерву – пріоритет ОСР. Але, зважаючи на систематичні обстріли енергетичної інфраструктури по всій країні і прицільне знищення прифронтових областей – ми зобов’язані й бути готовими допомогти колегам, в тому числі технікою та обладнанням».

АТ «Хмельницькобленерго», як і інші ОСР, неодноразово брало участь у відновленні електромереж АТ «Миколаївобленерго», АТ «Херсонобленерго» після деокупації територій та стихійних явищ. Такі спільні роботи з відновлення довели, що гуртом енергетики можуть здійснити, здавалося б, зовсім непосильні завдання.

Норми аварійного запасу для операторів системи розподілу уже збільшено на 25 %. Попри це, компанії формують додаткові резерви, застосовуючи власні виробничі майданчики, використовуючи гуманітарну допомогу та орієнтуючись на те, що потрібно бути готовими до будь-якого розвитку подій. Здійснюють підготовку персоналу та тренування, формують бригади, які зможуть оперативно підключатися до відновлення електромереж й у інших регіонах.

«В АТ «Хмельницькобленерго» уже сформовано бригади, які за потреби можуть швидко долучитися до відновлення електромереж у прифронтових областях. Вони забезпечені транспортом та спецмеханізмами, захисними засобами та обладнанням. З ними пропрацьовано безпекові протоколи та оперативну комунікацію. Бригади готові та зможуть ефективно, швидко та якісно виконувати роботу» – повідомив Олексій ФІЛІПЧУК.

Особливу увагу під час зустрічі було приділено відпрацюванню дорожніх карт надання взаємодопомоги в аварійних випадках державним ОСР Групи «УРМ».

Артем Мартинюк, виконуючий обов’язки генерального директора АТ «УРМ», під час зустрічі зазначив: «Сьогодні ми координуємо наші дії для спільного реагування на критичні питання енергетичного сектору в рамках підготовки до зими. Важливо професійно відпрацювати всі можливі сценарії, реально оцінити наші можливості оперативного застосування досвіду спільної допомоги у найкритичніший момент та зробити все можливе для зміцнення стійкості української енергосистеми в умовах російських атак взимку».

Відділ зв’язків з громадськістю

Наверх