30 Сер 2019
6545

Будьте обережні! Електричний струм становить небезпеку!

Електрична енергія — вірний помічник на виробництві і в побуті. Але вона може принести велику шкоду здоров’ю людині, якщо при користуванні нею не дотримуватися особистої обережності і не виконувати звичайних Правил безпеки.

Електричний струм вражає раптово, коли людина потрапляє в коло проходження струму, тобто коли людина з одного боку доторкається неізольованого проводу, металевого корпусу електроприладу з несправною ізоляцією або металевого предмета, який перебуває під напругою, а з іншого боку – землі, заземлених предметів, труб тощо. Враження електричним струмом може настати і через інші провідники, при наближенні на недопустимо близьку, небезпечну відстань до проводу (шини РП) діючої електроустановки, повітряної лінії (ПЛ).

Небезпека ураження в таких випадках значно зростає в сиру погоду. Електротравма може виникнути при потраплянні під «крокову напругу», яка виникає внаслідок обриву і падіння на землю проводів ПЛ.

Щоб уникнути смертельних електротравм, необхідно знати такі правила електробезпеки і дотримуватися їх:

  • не наближатися до обірваних проводів ближче 8 метрів;
  • не залазити на опори повітряних ліній електропередачі, тим більше —  не намагатися зняти електропровід;
  • не відчиняти двері та не проникати в трансформаторні підстанції;
  • не дозволяти дітям залазити на дерева, що ростуть під проводами ліній електропередачі;
  • не зводити будь-які будови, не складати дрова, солому тощо, не розпалювати багаття під проводами електроліній і повітряними вводами будинків;
  • не кидати дріт або будь-які інші предмети на проводи повітряних ліній електропередачі;
  • не встановлювати металеві стоянки для телевізійних антен поблизу ліній електропередачі;
  • не розташовувати ігрові майданчики, а також не проводити ігри під повітряними лініями, не запускати повітряних зміїв поблизу повітряних ліній та не гратися біля електричних установок.
  • користуватись у вологих приміщеннях переносними лампами і електроприладами напругою не вище 36 В;
  • не допускати до монтажу нових чи до ремонтування наявних електроустановок некваліфікованих осіб. Недбало виконані ремонтні роботи можуть призвести до травмування людей, які користуються такими електроустановками.

Пам’ятайте, що невміле встановлення радіо, телеантени, проведення різноманітних робіт поблизу повітряних ліній з наближенням до металевих частин ПЛ спричиняє електротравми.

Пам’ятайте!

Якщо людина потрапила під напругу, необхідно негайно вимкнути електроприлад чи електроустановку. (Це можна зробити як за допомогою вимикача чи рубильника, так і перерубавши дріт сокирою чи лопатою з сухим дерев’яним держаком.) Інший варіант – відтягти потерпілого з небезпечної зони за допомогою сухої мотузки, палиці, дошки тощо. У випадку відсутності згаданих предметів людину можна витягати за одяг (якщо він сухий і відстає від тіла), наприклад, за поли піджака чи куртки, уникаючи при цьому контактів з металевими елементами одежі та відкритими ділянками тіла потерпілого) та невідкладно викликати лікаря.

У разі неможливості швидкого вимкнення електроустановки необхідно вжити заходів щодо відділення потерпілого від струмовідних частин, до яких він торкається. При цьому в будь-яких випадках той, хто надає допомогу, не повинен доторкатися до потерпілого та до струмовідних частин без належних засобів захисту. Він повинен слідкувати за тим, щоб не потрапити під дію крокової напруги.

При звільненні від дії електричного струму і наданні першої допомоги потерпілому дорога кожна хвилина.

У разі виявлення пошкоджень елементів повітряних ліній, обірваних проводів, пошкоджених дверей трансформаторних підстанцій необхідно повідомити Кол-центр АТ «Хмельницькобленерго» за безкоштовним багатоканальним телефоном  0 800 50 50 62.

Департамент охорони праці
АТ «Хмельницькобленерго»

Наверх