14 Гру 2022
477

У «Хмельницькобленерго» прокоментували ситуацію зі світлом в області.

Новинний інтернет-ресурс ye.ua

Енергетики пояснили, чому відбуваються відключення та як їх регулюють.

У «Хмельницькобленерго» прокоментували ситуацію, пов’язану з електропостачанням, яка нині складається на Хмельниччині. Минулий тиждень в компанії назвали піковим і зазначили, що він став одним з серйозних випробувань, які довелося пройти. Одночасно співпало декілька факторів, що спричинили значний дефіцит електроенергії. Паралельно з наслідками ракетних обстрілів по енергетичній системі, відбулися технічні пошкодження на об’єктах енергетики. Пояснюють: обладнання ламається, бо застаріле і не витримує навантаження на мережі. Зараз ситуація з електропостачанням в області покращилася. Як надовго – невідомо.

Про те, як розподіляють електроенергію між областями, як застосовують черги відключення електрики, про питання «справедливості розподілу», пошкодження та відновлення об’єктів енергетики в області, розповів вчора, 13 грудня, під час пресконференції технічний директор «Хмельницькобленерго» Олексій Філіпчук.

Виробництво електроенергії в Україні здійснюється на атомних, теплових, гідроелектростанціях. Як пояснюють енергетики, майже вся теплова генерація в різній мірі зазнала уражень через ракетні атаки. Об’єкти, що були пошкоджені, перебувають в стадії відновлення. Крім того, минулого тижня через технічні причини було виведено на аварійний ремонт блоки атомних електростанцій та об’єкти теплової генерації. Це спричинило ще більший дефіцит електроенергії.

За словами Олексія Філіпчука, станом на вчора, уже введена вся атомна генерація. Блоки атомних електростанцій, які підключені до єдиної енергетичної системи, працюють. Завдяки цьому дефіцит в системі став менший, а доведена величина навантаження для області більша. Однак енергетична система продовжує працювати за тимчасовими схемами й аварійні ситуації все ж можливі.

Впливають на їх виникнення також температурний режим і ускладнені погодні умови.

«Хмельниччина зазнала три суттєвих обстріли. Залежно від уражень, об’єкти відновлюються, але для цього потрібен час. Якщо це енергоємне обладнання, питання не у вартості, а в часі виготовлення. У деяких випадках для цього потрібно не менше шести місяців, а потім ще потрібно його транспортувати і встановити. Відновлення обладнання менших класів напруги відбувається швидше, проте і це залежить від наявності ресурсу, - говорить він. - З 10 жовтня область перебуває в тимчасовій схемі живлення. Коли почалися ураження, температурний режим був вищий, ми балансували і генерації вистачало. Тепер, коли температурний режим доходить до "мінусів", споживання збільшується і генерації не вистачає».

Щодня кожній області від «Укренерго» надається ліміт щодо можливого споживання електроенергії. Ця величина визначена історично для кожної області, враховуючи кількість споживачів, промисловість, географічні особливості та інші фактори.

«Кожного вечора чи ночі нам дають умовний прогноз на завтра, який ми маємо розподілити і застосувати по графіках обмежень. Промисловість в області працює на мінімальному рівні. Ми відокремлюємо об’єкти критичної інфраструктури, а решта споживачів розділені на чотири черги», - зазначає технічний директор.

Черговість графіків відключень і їх введення залежать від величини і доведеного ліміту, який область може спожити в даний час. У ці графіки увійшли майже всі споживачі, окрім критичної інфраструктури, яка становить близько 20%.

Також світло не відключають у будинках, які перебувають на одній лінії з соціально важливими об’єктами. Однак їх, якщо це можливо технічно, можуть переводити на інші лінії.

1670970327

Графік погодинних відключень, який нині діє в області.

«Усі об’єкти, які можливо включити в графік відключень, будуть включені, якщо вони зараз ще є, залишилися якісь одиниці. Що стосується віднесення об’єктів назад до критичної інфраструктури, то це неможливо, тому що зараз для справедливості графіків ми маємо максимально зробити прозорими черги. Ми маємо максимально їх доводити і виконувати, і у зв’язку з цим ми зможемо забезпечити планомірну нормальну черговість розподілу, щоб споживач розумів, що її дотримуються», - говорить Олексій Філіпчук.

Також енергетики наголошують, що розподіл по чергах і застосування черг рівномірні по всіх громадах області. Єдине обмеження – північна частина Хмельниччини. За рахунок транзитних ліній там можуть бути додаткові обмеження в періоди піку.

Наверх