25 Чер 2017
4108

Вивчаємо передовий світовий досвід у галузі енергетики

mUkrainian Delegation02

З 19 по 23 червня 2017 року українська делегація відвідала Південну Корею — країну, яка є світовим лідером з розвитку та впровадження сучасних технологій в електроенергетиці, зокрема, технологій Smart Grid.

До складу делегації ввійшли представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ольга Буславець, Вікторія Гнатовська, Державної інноваційної фінансової-кредитної установи Володимир Ставнюк, ПАТ "Хмельницькобленерго" Олег Козачук, Руслан Слободян, ПрАТ "Волиньобленерго" Володимир Купчак.

Візит до Південної Кореї і зустрічі з корейськими компаніями було здійснено за підтримки KOTRA — корейського державного агентства зі сприяння торгівлі і інвестиціям з Кореї. Відбулися зустрічі з керівниками та фахівцями компанії KEPCO — однієї з найбільших у світі компаній з передачі, розподілу та постачання електроенергії; KOEN — теплова генерація та ВДЕ, LSIS — один із найбільших виробників smart систем, накопичувачів електроенергії та сучасного електрообладнання. Також проведено зустрічі з низкою інших корейських компаній, які володіють найсучаснішими технологіями Smart Grid.

Підтвердженням ефективності корейських технологій в електроенергетиці є, зокрема, найнижчий на сьогодні в світі рівень втрат електроенергії — 3,77% (в Україні 11,7%). Показник SAIDI в Кореї не перевищує 10 хвилин (в Україні 600 хвилин). Характерною рисою корейських технологій Smart Grid є широке проникнення їх до всіх рівнів у виробництві, розподілі, постачанні і споживанні електроенергії: від електростанцій всіх типів, через лінії електропередачі всіх класів напруг, і до струмоприймачів аж до кожної розетки. Такий підхід потужно підтримується на державному рівні. Наприклад, нещодавно Корея зобов’язала всі новозбудовані будівлі державних установ обладнувати системами BEMS — системами енергоменеджменту будівлі. А в приватних компаніях і в побутовому секторі аналогічні системи енергоменеджменту і Smart Grid бурхливо розвиваються завдяки економічній доцільності.

Ще однією характерною рисою сучасних корейських технологій в електроенергетиці є активне застосування накопичувачів електроенергії ESS. До кінця 2017 року їх встановлена потужність на підстанціях компанії KEPCO досягне 500 МВт. На підстанціях такі накопичувачі дозволяють маневрувати потужностями. А аналогічні накопичувачі меншої потужності, встановлені на підприємствах і в помешканнях, дозволяють споживачам економити на витратах за спожиту електроенергію, а це справляє великий позитивний вплив на енергосистему країни за рахунок вирівнювання графіків навантаження.

Отримані інформація та досвід в рамках цих зустрічей допоможуть у створенні Концепції Smart Grid в Україні та підготовці плану заходів з реалізації Національної енергетичної стратегії України до 2035 року (після її затвердження Урядом) в частині зменшення втрат електроенергії на її передачу та розподіл електричними мережами. Розвиток Smart Grid технологій в Україні, в тому числі запровадження накопичувачів енергії, дозволить значно зменшити втрати електроенергії в електромережах та підвищити надійність постачання електроенергії споживачам відповідної якості.

ПАТ "Хмельницькобленерго" активно відслідковує найсучасніші технології в електроенергетиці і є в авангарді пошуку та впровадження таких технологій в Україні. Зокрема, результати останнього візиту до Південної Кореї дають підстави для впровадження пілотних проектів Smart Grid в електромережах Хмельницької області, з перспективою поширення отриманого досвіду і технологій по всій Україні.

Наверх