20 Гру 2023
765

Дерева коло повітряних ліній електропередачі – реальна загроза

Дерева та інші насадження коло повітряних ліній електропередачі створюють загрозу не тільки надійному розподілу електричної енергії, а й життю та здоров’ю громадян. Гілля дерев при зіткненні з проводами призводить до обривів, пожеж, припинення розподілу електричної енергії. Наближення ж людей, тварин до обірваних проводів – може призвести до смертельного ураження струмом.

Деталі щодо поведінки при виявленні обірваного проводу та чистки трас повітряних ліній розповів директор департаменту розподільчих мереж Андрій ЧАЙКА.

– Пане Андрію, як діяти людині у разі виявлення обірваного проводу лінії електропередачі?

– Перш за все бути максимально обережним. Не можна наближатися до такого проводу ближче ніж на 8 метрів. Якщо людина виявила провід вже коли підійшла до нього ближче, то потрібно відходити від проводу «гусячим кроком», тобто дрібними ковзаючими кроками, не відриваючи ніг від землі. Обов`язково потрібно проінформувати енергетиків про обірваний провід. Для таких ситуацій у Кол-центрі Товариства працює окремий номер телефону 067 010 50 62, дзвінки на нього стають повз загальну чергу, отже споживачу не важко буде додзвонитися навіть в період масової передачі показників.

Крім того, про провід можна проінформувати службу порятунку за номером 112.

– Чи потрібно місце виявлення обірваного проводу позначати або огороджувати?

– Так, за можливості, потрібно огородити місце, не наближаючись до проводу ближче ніж на 8 метрів та дочекатися фахівців.

– А чому стаються такі ситуації, особливо при погіршенні погоди?

– Дерева та зелені насадження висаджуються з порушення охоронних зон. Відповідальні особи не доглядають за деревами. І саме при погіршенні погодних умов разом це створює величезну проблему. Гілля, дерева ламаються та падають на лінії, пошкоджуючи їх. Бувають випадки, коли старий горіх, власник якого навідріз відмовлявся обрізати та почистити гілля, падає на проводи та знеструмлює більшу частину села. Інколи стаються пошкодження опор та падіння проводів внаслідок дорожньо-транспортної пригоди чи роботи вантажного транспорту коло лінії. Громадяни повинні чітко розуміти – лінія електропередачі не місце для висадки дерев та проведення різних робіт. Кожна лінія має охоронні зони, яких потрібно дотримуватися.

– Нагадайте, будь ласка, відстані охоронних зон ліній електропередачі. Чим вони регламентовані?

– Всі лінії мають свої охоронні зони, які залежать від напруги електромереж:

  • 2 метри – до 1 кВ;
  • 10 метрів – до 20 кВ;
  • 15 метрів – 35 кВ;
  • 20 метрів – 110 кВ;
  • 30 метрів – 330 кВ;
  • 40 метрів – 750 кВ.

Охоронні зони встановлені «Правилами охорони електричних мереж». Відповідальність за догляд насаджень поблизу ліній чітко визначені Законом України «Про благоустрій населених пунктів» (ст. 28), «Правилами охорони електричних мереж» (п. 5), «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України» (п. 5.5).

– Енергетики займаються чистками трас повітряних ліній майже цілий рік. Чи вдається зробити все заплановане?

– Заплановані обсяги, звичайно, ми виконуємо. І на це не витрачається цілий рік, активний період чисток трас – весна та осінь. Сам процес та його результативність досить жорстко контролюється Держенергонаглядом. За 11 місяців 2023 року, в цілому по області, ми здійснили чистку трас 0,4-10 кВ протяжністю 2 984 км, 35-110 кВ – 63,7 км. Але варто зауважити: не за всі лінії відповідає обленерго. Так, ми однозначно забезпечуємо розчистку поблизу ліній напругою 10, 35, 110 кВ. Але громадяни, органи місцевого самоврядування, установи та організації самостійно повинні дбати про збереження зелених насаджень та належний догляд за ними на власних територіях.

Взагалі за розчистку траси ліній електропередачі, в залежності від типів об’єктів, відповідають:

  • на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;
  • на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;
  • на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво – забудовники чи власники цих територій;
  • на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;
  • на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

Ми ж маємо допомогти, знеструмити обладнання, тобто забезпечити безпеку від ураження електричним струмом під час розчистки. Уже не перший рік запроваджуємо спільні проєкти з громадами. Якщо представники громади активні, готові до співпраці, разом плануємо та здійснюємо чистку трас повітряних ліній. Це дуже ефективний механізм, і для нас, і для громад.

– То що ж робити споживачу або підприємцю, на території яких дерева вже небезпечно наближаються до лінії електропередачі?

– Звернутися до відповідного РЕМ. Обрізати гілля, якщо воно поруч із лінією під напругою – заборонено. Це вкрай небезпечно, тому лінію потрібно знеструмити. А це можуть зробити виключно фахівці району електромереж. Крім того, якщо лінія живить інших споживачів, то потрібно запланувати її знеструмлення, зареєструвати планове відключення, щоб споживачі могли дізнатися про відсутність електричної енергії за допомогою відповідних ресурсів, наприклад, розділу «Відключення» на офіційному сайті Товариства та чат-ботів у месенджерах.

Відділ зв’язків з громадськістю

Наверх