26 Лис 2018
3792

Сюжет «33 каналу» 26.11.2018

Реорганізація «Хмельницькобленерго» завершується:
на що слід завернути увагу споживачам електроенергії

 

 

Справжній ринок електроенергії в Україні. Нарешті із захмарної ідеї це перетворюється на реальність. Вільна конкуренція між енергокомпаніями, підвищення якості та встановлення справедливої ціни як на саму електроенергію, так і на послугу енергопостачання, — все це уже не за горами.

Новий Закон України «Про ринок електричної енергії» вступив у силу 11 червня 2018 року, а був прийнятий Верховною Радою ще двома роками раніше.

Нині ж процес розділення функцій всіх енергопостачальних компаній на території держави підходить до свого завершення. Отже, АТ «Хмельницькобленерго» здійснюватиме розподіл електроенергії, а також займатиметься обслуговуванням електричних мереж. Постачати електричну енергію буде постачальник універсальної послуги та постачальники за вільними цінами.

Під універсальну послугу потрапляють усі побутові та малі непобутові споживачі Хмельницької області: вони під’єднані на напрузі не більш ніж 0,4 кВ.

Свою ліцензію уже має і АТ «Хмельницькобленерго». Врешті, аби процедуру утворення вільного ринку завершити успішно, споживачі теж мають зробити невеликий крок – приєднатися до відповідного договору. Тож традиційно – зазирайте у поштову скриню!

Цей договір є публічним, і з ним можна легко ознайомитися на сайті АТ «Хмельницькобленерго».

Наголошують: в особистій заяві-приєднанні слід ретельно перевірити, чи правильно вказані усі дані. Потім її потрібно передати на підприємство через сервісні центри чи відповідні РЕМи.

Є й інший, дуже зручний варіант: споживач, сплативши за отриманим рахунком, підтверджує енергорозподільчій компанії своє приєднання до договору із нею.

А відтак, побутовий споживач має формалізувати свої стосунки з постачальником універсальних послуг.

Також свій формат змінять особові рахунки побутових споживачів: відтепер вони будуть 14-значними.

Для укладання договору про постачання електричної енергії юридичний споживач може вільно обирати собі постачальника на конкурентних засадах відповідно до своїх потреб та уподобань. Тож енергетики радять не баритися, аби, врешті, не мати проблем зі світлом.

І окремий пункт стосується споживачів, які фінансуються з бюджетів різних рівнів та які купують електроенергію відповідно до процедури публічних закупівель.

Як запевняють хмельницькі енергетики, усі їхні сервісні центри й надалі будуть виконувати свої функції на уже звичних місцях. Те ж стосується і Контакт-центру.

Врешті, як влада, так і самі енергетики переконані: відмова від монопольного становища – це ще один крок до розвитку галузі.

Наверх